Niet van brood alleen

Leave a comment Standard

Hij verootmoedigde u, Hij liet u hongerlijden en Hij liet u het manna eten, dat u niet kende en ook uw vaderen niet gekend hadden, om u te laten weten dat de mens niet alleen van brood leeft, maar dat de mens leeft van alles wat uit de mond van de HEERE komt. Deuteronomium 8:3

Lezen: Deut.8:1-6https://www.bible.com/bible/1990/deu.8.1-6.hsv

Een nieuw jaar ligt voor ons, en met het oude jaar nog vers in het geheugen, weten we dat we er feitelijk niets aan kunnen doen hoe het allemaal zal gaan lopen. De vaccinaties komen eraan, gaan die ons onze vrijheid teruggeven? Even los gezien van alle eindtijd scenario’s waar bezorgde mede broeders en zusters ons, terecht of onterecht voor waarschuwen. Corona houdt ook de eerste maanden van 2021 ons nog in zijn greep. En geloof me, het is geen gewoon griepje. Nog dagelijks ondervind ik de nasleep ervan!

Maar dan is het des te meer een weten dat we op God niet alleen kunnen, nee, zelfs moeten vertrouwen, omdat Hij Degene is, die de verlossing brengen zal. Dan zal, zoals ds. Arie van der Veer zegt, het een zegen zijn en dus afkomstig uit Gods Hand. En is het feit dat het zo snel beschikbaar is eerder een wonder van God, dan iets waarvoor we angstig moeten zijn omdat het de wetenschap zo snel gelukt is….

Je moet je voorstellen wat er gebeurd is toen het volk Israel voor het eerst het Manna zag! Ze noemen het niets voor niets Manna, wat zoveel betekent als: wat is dat? En het ligt ook nog gewoon op de grond, niet volgens de HACCP lijnen in ieder geval. En je moest er niet meer van nemen dan je nodig had en op vrijdag 2 x zoveel. Degenen die zich daar niet aan hielden kwamen van een koude kermis thuis, of de wormen kwamen eruit of ze hadden niets.

We weten dat de Here Jezus, toen Hij verzocht werd in de woestijn , deze tekst gebruikte als wapen tegen de satan, die Hem wilde verleiden om van stenen brood te maken.

Want we leven niet van brood alleen. Als zoon van een broodbezorger, en ook in de bakkerij gewerkt hebbende, weet ik hoe vers brood ruikt. De Bakker Bart methode is daar op afgestemd. Het prikkelt onze smaakpapillen en je krijgt meteen trek. Heerlijk is het. Maar de Here Jezus liet Zich daar niet door verleiden. Hij vertrouwde op God.

Dat is dan meteen de les, die we aan het begin van dit nieuwe jaar mee kunnen nemen. Wat er ook gebeurt, vertrouw op God. We weten dat brood ook een metafoor kan zijn voor genezing, uit de discussie die Jezus had met de Syro-Phoenische vrouw, maar kruimeltjes waren al genoeg om haar bezeten dochter, op kilometers afstand te genezen.

Zo mogen we ook in 2021 weten dat genezing, bescherming etc. ook tegen COVID-19, van Hem alleen afkozmstig is, omdat het Woord, dat uit Zijn mond uitgaat, genezing zal brengen als Hij het zendt (Psalm 107:20] want het Woord is Levend geworden en krachtig, als wij het, als Zwaard van de Geest gebruiken.

Ik wens iedereen een gezegend 2021!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.