Gebroken stangen

Comment 1 Standard

Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land van de Egyptenaren geleid heeft, zodat u niet meer hun slaven bent. Ik heb de stangen van uw juk gebroken en u rechtop laten gaan. Leviticus 26:13

Vandaag weer eens een ‘verse’ Opfrisser. Na zo’n 10 jaar iedere ochtend deze overdenkingen te hebben geschreven (dit jaar jubileum!), is er een enorme database ontstaan. Ik constateer dat de meeste lezers, die ik heb, op deze Opfrissers terecht komen via zoekfuncties van Google e.d. Ik ben dat ook gaan gebruiken en wanneer er een tekst nog niet eerder door mij behandeld is, maak ik dus nog een nieuwe. Zoals op deze mooie, winterse dag.

Mozes heeft een heel verhaal gehouden over Zegen en Vloek, iets wat hij in het Deuteronomium nog eens dunnetjes overdoet en sluit met de woorden van onze tekst ermee af.

Ik heb hier onlangs twee preken aan gewijd in Hekelingen, als je interesse hebt, luister ze dan eens af, het kan levensveranderend zijn, je vind ze onder het kopje gesproken studies.

Mozes houdt ze dus de zegen en de vloek voor. Maar wijst hun erop, dat ze slaven geweest zijn in Egypte en dat de HERE God hen daarvan bevrijd heeft en Hij de stangen van hun juk gebroken heeft, zodat ze niet meer gebogen hoeven lopen.

Je zou zeggen dat ze dat al niet meer deden, maar God bedoelt dit natuurlijk geestelijk. Want het was makkelijker de Israëlieten uit Egypte te krijgen, dan Egypte uit de Israëlieten. Ondanks dat ze bevrijd waren, hadden ze nog steeds een slaven mentaliteit. Lieten ze zich onder een juk plaatsen, vaak van rebellie, murmureren, mopperen, klagen etc. en als je de geschiedenis een beetje kent, doen ze dat ook als ze straks in het beloofde land zijn.

Maar ook veel christenen beseffen nog niet dat ze vrij zijn. De hele uittocht uit Egypte en de tocht naar het Beloofde Land is, naast dat het allemaal waar gebeurd is, ook nog eens een heenwijzen naar het leven van een gelovige. Bevrijd uit Egypte, je bekering waarin je een andere Heer kreeg, de doortocht door de Rode Zee, de doop (na je bekering, dus) en de Wolk van Gods tegenwoodigheid, de doop in de Heilige Geest. Maar ook het gedrag van het volk Israël kan een spiegel zijn waarin we onszelf herkennen.

Nog veel gelovigen leven onder een slavenjuk, hebben een slavenmentaliteit. Weten niets van hun positie in Christus, dat ze meer dan overwinnaar zijn, leven in angst voor Corona, voor samenzweringen, voor weet ik al niet meer, terwijl wij macht hebben gekregen over slangen en schorpioenen en de gehele legermacht van de vijand. Laat daarom de omstandigheden, hoe erg die ook kunnen zijn, je niet overheersen, maar heers over je omstandigheden, in de vrijheid die je als Gods kind en Zijn ambassadeur hebt gekregen. Laat de duivel je geloofsbrieven zien, wat een ambassadeur ook moet doen als hij in een vreemd land zijn land moet vertegenwoordigen, door geloofs handelingen te verrichten en te laten zien, dat je van een ander Koninkrijk bent, dat koninkrijk dat afrekent met ziekte en demonen in de kracht van de Geest. En dat ‘Uw koninkrijk kome’ geen escapetoets is, maar een bede om ingezet te worden om dat Koninkrijk te vestigen, vandaag, hier en nu.

Ik wens je een gezegende zondag. Rug recht, je juk is verbroken!

——————————————————————————————————————————————————————-Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Op de website vind je links een kopje: 
‘Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail’

als je daar je e-mail invult komt het goed, lukt dat niet, mail dan even naar opfrisser.7wees@gmail.com
——————————————————————————————————————————————————————-
Like 👍 deze Opfrisser waar je het leest, zodat anderen het ook lezen! En neem dan meteen onze Facebookpagina mee: https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws
——————————————————————————————————————————————————————
de eerstvolgende evangelistie actie Schatzoeken is gepland op 3 April. a.s.
——————————————————————————————————————————————————————

Een gedachte over “Gebroken stangen

  1. Goedendag Arie… Wat een krachtige boodschap! Dank je wel ervoor.🤩 Groetjes ook aan uw vrouw gezegende zondag.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.