Verstandig zwijgen

Leave a comment Standard

Wie zonder verstand is, veracht zijn naaste, maar iemand met inzicht zwijgt. Spreuken 11:12

LEZEN: Spreuken 11:9-15

‘Schelden doet geen zeer, maar slaan des te meer’ Dat riepen we vroeger als we door ‘vriendjes’ werden uitgescholden. Ik, met mijn rode haar, had daar vroeger best wel last van. Kloppen doet het niet. Wij kunnen met onze woorden mensen verwonden, pijn doen. Dingen die over je worden uitgesproken kunnen je leven beïnvloeden, negatief of positief. Ontelbaren leiden nog steeds onder de woorden die ouders of leraren hebben gezegd: met jou wordt het toch nooit iets. Het feit dat het vaak later zo werd was geen bevestiging, maar eerder een gevolg van hun woorden. Spreuken 18:21 zegt niet voor niets dat dood en leven in de macht van de tong zijn.

Je naaste verachten hoeft niet altijd met woorden gepaard te gaan, ook non-verbaal kunnen mensen al vaak zien hoe je tegenover hen staat. Toch is het praten meestal het belangrijkste. Daarom vind ik de Basis Bijbel vertaling, die ik altijd voor mijn plaatjes bij de Opfrisser gebruik, zo goed. Verachting dat tot uiting komt in schelden. En wat doen we dat toch vaak. Bewust of onbewust. Het zit in ons systeem. ‘Wat een stelletje…..’ Denk ook eens aan situaties in het verkeer….

Toch is het beter om te zwijgen, zegt Spreuken hier. Want verachting voor de naaste, het tegenovergestelde van hem (of haar) liefhebben, leidt haast automatisch naar het volgende vers: praatjes rondstrooien, roddelen. Zwijgen betekent dat je betrouwbaar bent. Dat je inzicht hebt, inzichtelijke wijsheid ontsproten uit de ‘Vreze des Heren’ Diep ontzag voor God, het begin van wijsheid

Stel dat God op ons zou schelden als we onze zonden beleden? Al eens opgevallen dat er geen woord van verwijt over de lippen van de Vader komt, in de gelijkenis van de verloren zoon? 

Bedenk vandaag voordat je spreekt of het niet beter is om te zwijgen. En als je spreekt, laten het dan woorden zijn als van God, positief en geleid door de Heilige Geest. Dan kunnen we door ons spreken of ons zwijgen anderen tot zegen zijn!

Deel de Opfrisser gerust, laat anderen meegenieten

Uit het Opfrisser Archief van 27 juli 2016

— ————————————Advertenties———————————————
Ziehier het nieuwe promo filmpje over Schatzoeken: https://youtu.be/Jxag8kCBAXE
De eerstvolgende keer Schatzoeken is gepland op 1 mei a.s. .Dit is een actie in het kader van Operatie Sneeuwbal en kan ook online gevolgd worden. We gaan het Koninkrijk proclameren en demonstreren in bidden voor de zieken en de mensen tot Jezus leiden, die de Heilige Geest ons aanwijst.
Dat wil je niet missen, bestel je tickets op https://www.eventbrite.nl/e/tickets-schatzoeken-143389633253
—————————————————————————————————
Bron:www.dagelijkswoord.nl. Tenzij anders vermeld maak ik gebruik van de Herziene Statenvertaling © 2010 Stichting HSV——————————————————————————————————Word Partner in de Oogst voor tenminste €5,- per maand en ontvang het boekje ‘Wie ben ik’ als geschenk.https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner——————————————————————————————————Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Op de website vind je links een kopje: ‘Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail’, als je daar je e-mail invult komt het goed, lukt dat niet, mail dan even naar opfrisser.7wees@gmail.com——————————————————————————————————Like 👍 deze Opfrisser waar je het leest, zodat anderen het ook lezen! En neem dan meteen onze Facebookpagina mee: https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.