Levend Brood

Leave a comment Standard

Ik ben het levende brood, dat uit de hemel neergedaald is; als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid. En het brood dat Ik geven zal, is Mijn vlees, dat Ik geven zal voor het leven van de wereld.– Johannes 6:48-51

Lezen: Joh. 6:22- 51

Even de context: Joh.6 begint met de eerste, wonderbare spijziging: een menigte van >10000 mensen wordt gevoed door de 5 broden en de 2 vissen, het lunchpakket van een jongetje, die alles gaf wat hij had. Dat is natuurlijk spectaculair, want Jezus kan je honger stillen met weinig. Voedsel probleem opgelost! En ze willen Hem koning maken. Maar Jezus ontvlucht de euforie en geeft Zijn leerlingen de opdracht om uit te varen, terwijl Hij gaat bidden, de intimiteit met Zijn Vader opzoekt en zich later bij hen voegt, lopend over het water. Overigens noemt Johannes de escapade van Petrus niet, maar dit terzijde.

Dan ziet het volk Hem weer en ze willen meer, sommigen waren erbij, anderen hebben het gehoord. Want brood waar je niet voor hoeft te werken wil iedereen wel. En als het net zo’n kwaliteit was als de wijn, die uit het water gemaakt was, moet het gewoon ook nog eens ontzettend lekker zijn geweest.

Dan doet Jezus de uitspraak van onze tekst. Een tekst die indirect heen wijst naar het Heilig Avondmaal. Beeld van Zijn lijden en sterven aan het kruis. Als je dit brood niet eet, heb je geen deel aan Hem. Vreselijk hoe dat in sommige kerken geroofd wordt. Alsof het een beloning is, een kwalificatie voor wie daar deel aan mag hebben. En wee je gebeente als je je dat toe-eigent als er nog niets met je ziel gebeurd is. Maar anderen weigeren het weer aan mensen, die worstelen met hun geaardheid, daar moet je eerst maar eens van af zien te komen, anders mag je er geen deel aan hebben….

Maar de uitnodiging, die Jezus hier doet, is juist om van het zondenprobleem af te komen. Door Hem op te eten, ontvang je eeuwig leven, niet als kwalificatie dat je er al bent, maar juist als teken dat je niet zonder Hem kan en Hem nodig hebt om ervan af te komen!

Dan zie je ook dat brood een metafoor is voor genezing. Want als je het Lichaam niet onderscheidt kunnen er kwalen, ziekten en zelfs voortijdige sterfgevallen in je gemeente zijn. (1Kor.11:29-30)

Waarom mis ik dan zo vaak de verootmoediging in dat soort gevallen? Heer, we kampen met ziekte en dood, is er iets mis in de gemeente?

Het is door de striemen van Jezus dat we genezen zijn, maar waarom gebeurt dat dan niet altijd? Zijn striemen ontving Hij in Zijn lichaam, het levende brood. Als we dat brood tot ons nemen, nemen we het allerbeste medicijn, ever, tot ons. En wanneer ons speeksel dat in de maag heeft gebracht en door de spijsvertering ons hele lichaam bereikt, kan het op de plaats komen waar de ziekte, de pijn, de tumor of vul zelf maar in, zich bevindt en leven brengen!

Pas op dat het Avondmaal geen ritueel wordt, maar besef telkens weer, dat het een leven brengend iets is, wat genezend werkt. Zonder dat brood, geen leven. Wat een Heiland, is Hij niet om op te eten?

——————————————————————————————————

#Opfrisser

— ————————————Advertenties——————————————
Doe je ook mee met de 21 dagen Doeltreffend Bidden Uitdaging. Kijk op http://www.arbeidersindeoogst.nl/21dagen
——————————————————————————————————
lees hier het verslag van de actie van zaterdag, 1 mei jl: https://handelingen2000nu.wordpress.com/2021/05/03/verslag-schatzoeken-1-mei-2021/

De eerstvolgende keer Schatzoeken is gepland op 26 juni a.s.
We gaan het Koninkrijk proclameren en demonstreren in bidden voor de zieken en de mensen tot Jezus leiden, die de Heilige Geest ons aanwijst.
Dat wil je niet missen, bestel je tickets op https://www.eventbrite.nl/e/tickets-schatzoeken-juni-152422272119
—————————————————————————————————
Bron:www.dagelijkswoord.nl. Tenzij anders vermeld maak ik gebruik van de Herziene Statenvertaling © 2010 Stichting HSV——————————————————————————————————Word Partner in de Oogst voor tenminste €5,- per maand en ontvang het boekje ‘Wie ben ik’ als geschenk.https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner——————————————————————————————————Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Op de website vind je links een kopje: ‘Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail’, als je daar je e-mail invult komt het goed, lukt dat niet, mail dan even naar opfrisser.7wees@gmail.com——————————————————————————————————
Like 👍 deze Opfrisser waar je het leest, zodat anderen het ook lezen! En neem dan meteen onze Facebookpagina mee: https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.