Gezonde manier

Leave a comment Standard

spreek een gezond woord, boven alle kritiek verheven, zodat de tegenstander beschaamd zal staan en niets kwaads van u te zeggen heeft. — Titus 2:7-8

Titus, ook een van Paulus geestelijke kinderen, krijgt in deze brief van zijn leermeester de instructie, die does en don’ts van een, jonge, voorganger. Tegelijkertijd is het voor iedereen, die de intentie heeft om een volgeling, een discipel van Jezus te zijn om hier rekening mee te houden. Want feitelijk hebben we allemaal de opdracht om discipelen te maken en de jonge gelovigen, die we maken, te leiden naar geestelijke volwassenheid.

Hij geeft hier gewoon handige tips. Dat wat we spreken in overeenstemming met onze daden moet zijn. En dat we gezond moeten spreken, dus geen water bij de wijn doen, maar zeer zeker ook, in de lijn van hoe onze Grote Leermeester het zou doen, liefdevol, vol respect met een open mind en niemand veroordelend.

Dan is dit stukje zeker voor deze tijd, waar gelovigen elkaar voor rotte (ichthus) vis uitmaken, omdat men zich laat inenten. Scheldwoorden vliegen over het internet, mensen worden beticht van samenzweringen, zonder ook maar enig bewijs en alles wordt, vaak ongetoetst, geknipt of geplakt. Mensen krijgen te horen dat ze nu het teken van het beest hebben en verloren gaan, wat een onkunde, wat een christen onwaardig gedrag!

Paulus geeft Titus dus een heel ander advies, gezonde woorden, dat zijn dus woorden, die genezing en heling brengen en zeker geen oordeel. Ik zag laatst een evangelisatie bus met een groot spandoek erop: abortus is moord. En zeker, ik ben het daarmee eens, maar het is een boodschap van oordeel en niet van liefde. Want ook mensen, die abortus pleegden, komen in de hemel als ze Jezus aannemen als hun Heiland en Verlosser. Hetzelfde geldt voor de LHGTB mensen. Wie kent hun worsteling, hun verdriet, hun strijd? En bij de kerk hoeven ze sowieso niet te komen, die veroordeelt hen alleen maar, in plaats van naast ze te gaan staan en ze als broeders en zusters te beschouwen.

Keur ik het dan goed? Nee, maar ik heb ze lief. En wanneer ik met oordeel naar mensen toe kom, doen ze alle deuren dicht en zijn ze onbereikbaar geworden. We staan als christenen te boek omdat we van alles afkeuren en overal negatief over doen, in plaats van als positieve, hoop brengende mensen, met een boodschap van liefde. Als dat verandert zou de kerk wel eens weer voller gaan zitten dan dat ze nu zit….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.