Ochtendgebed

Leave a comment Standard

Ik echter zal door Uw grote goedertierenheid Uw huis binnengaan, mij buigen naar Uw heilig paleis in vreze voor U. HEERE, leid mij in Uw gerechtigheid, omwille van mijn belagers; maak Uw weg vóór mij recht. Psalmen 5:8-9

Vandaag een gedeelte uit een Psalm van David, Psalm 5, ook wel een ochtend gebed genoemd. In de tabernakel, die er ten tijde van David nog was, was er het ochtendoffer en de tijd voor gebed. Voor mij is de ochtend ook de beste tijd voor mijn stille tijd. De drukte van de dag heeft je nog in zijn greep, je bent nog fris en ‘s avonds komt het er vaak niet van. ‘s Morgens is dus een prima tijd, maar als het voor jou anders werkt, prima, als je op de dag maar een moment hebt met God, om je te voeden uit Zijn Woord en met Hem de dag door te nemen. Iemand zei ooit eens, dat wilde je voor mensen kunnen staan, je eerst voor God moet hebben geknield. In onze intimiteit met God, in de binnenkamer, worden we gesterkt, bemoedigd, opgebouwd en wat dies meer zij.

Ook David deed dat dus. We kunnen de situatie waarin hij dit geschreven heeft niet plaatsen, misschien tijdens zijn vlucht voor Saul, of tijdens de revolutie van Absalom, hij kon tenslotte niet naar het heiligdom, iets of iemand verhinderde dat.

David vraagt of God zal afrekenen met de goddelozen. In die tijd gold het oog om oog, tand om tand nog. Een wet, die eigenlijk was gemaakt om buitensporig geweld en wraakacties tegen te gaan. Niet meer dan een oog of een tand, dus eigenlijk.

Maar in alles, blijkt dat David op God vertrouwt. Niet omdat hij zo’n beste is, maar omdat hij een beroep doet op Zijn genade, Zijn goedertierenheid. En genade is dat je niet krijgt wat je verdient, maar juist krijgt wat je niet verdient. Dat is de goedheid van God!

Daarom doet hij daar een beroep op, dat God zal ingrijpen en zijn belagers te schande zal maken. Misschien ga je vandaag weer met lood in je schoenen naar je werk, waar die chef of collega is, die je het leven zuur maakt, of die buurvrouwen of moeders bij de school, die alsmaar over je roddelen. Breng je situatie bij God, want Hij alleen zal recht doen. Vertrouw het Hem toe en kijk hoe Hij het gaat oplossen. Je zult versteld staan. En ga ook voor die mensen bidden, want ze hebben het nodig, er is een achtergrond, een oorzaak, waarom ze doen zoals ze doen.

En God gaat je recht verschaffen, zoals Hij dat bij David ook deed. Vertrouw Hem maar, Hij gaat het doen, echt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.