familie van Jezus

Leave a comment Standard

Want wie de wil van Mijn Vader doet, Die in de hemelen is, die is Mijn broeder en zuster en moeder. Matteus 12:50

Lezen: Mat. 12:46-50

Best wel een lastig stukje vandaag. De familie van Jezus. We lezen hier dat Jezus broers en zussen had. Iets wat de Rooms-katholieke kerk ontkent. Zij menen in de cultus die zij om Maria, Jezus moeder hebben gebouwd, dat zij, ook na Jezus geboorte, maagd gebleven is, en dus geen gemeenschap zou hebben gehad met Jozef, laat staan andere kinderen van Hem had gekregen. Maar hier lezen we duidelijk dat dat dus niet zo is. Jozef komt in dit verhaal niet meer voor, waarschijnlijk is hij reeds overleden. Maar dus wel Zijn broers en Maria zelf.

Ze willen Hem dringend spreken, zo dringend zelfs , dat Hij Zijn toespraak zou moeten afbreken. (Vers 46: terwijl Hij nog sprak) en het ging hier over onderwijs over boze geesten, die, nadat ze zijn weggestuurd, op zoek zijn naar een nieuw huis en eens gaan kijken hoe het met hun oude huis is. En als dat niet gevuld is, met de Heilige Geest, maar ook met de relatie met Vader God en de Here Jezus, er met 7 kornuiten weer intrekt. (Vorige pericoop)

Op dat belangrijke moment komt de familie Hem storen. Ze moeten Hem spreken. Waarom wordt niet vermeld, maar misschien is het wel dezelfde reden als in Mk. 3:21, ze willen Hem tegenhouden, omdat Hij, in hun wereldse ogen, te ver gaat. En aangezien familierelaties nooit boven het Koninkrijk mogen staan, laat staan dat proberen te blokkeren, zijn ze bij Jezus aan het verkeerde adres. In Mat. 6:33 lezen we al dat het Koninkrijk prioriteit heeft en we dat als eerste moeten zoeken. En als Jezus Zelf zei dat als Hij, door de Heilige Geest demonen uitdrijft, het Koninkrijk Gods gekomen is, dan zie we hier dus een poging van satan om familie te misbruiken om de doorgang ervan te stoppen. Want hij ziet Zijn rijk afbrokkelen, als die dingen gaan gebeuren.

Maar Jezus pareert deze aanval met de dagtekst van vandaag. Hij wijst iedereen, die de wil van God doet, aan als Zijn familie. En daarbij betrekt Hij dat op Zijn discipelen, die, zo lazen we in Mat. 10:8 eropuit gestuurd waren om de zieken te genezen, gebondenen te bevrijden, melaatsen te reinigen en doden op te wekken, dus Gods wil hadden gedaan! En uit de versie van Lukas bleek dat het had gewerkt, omdat zelfs de demonen hadden gehoorzaamd! (Luk. 10:16] Horen alleen is bij Jezus niet genoeg, het gaat om daden, dat heeft Zijn broer Jacobus, later wel begrepen, blijkt uit zijn brief.

Wil je dus dat Jezus je Grote Broer is, weet je dan van Zijn bescherming verzekerd, als je gaat doen wat Gods wil is. Dan zullen tekenen de gelovigen volgen, zegt Mk 16:17-18: demonen eruit, tongentaal spreken en op zieken de handen leggen die zullen genezen, maar kunnen degenen, die je liefhebt zich tegen je keren… Maar als we dat nu eens massaal zouden gaan doen, zou dan Zijn koninkrijk niet met kracht gaan komen en Zijn wil geschieden?

We hopen in oktober onze training Genezing en Bevrijding weer te gaan geven. Heb je interesse, geef je vast op.

https://www.arbeidersindeoogst.nl/bijbelschool. Precieze data volgen (drie zaterdagen in de buurt van Dordrecht)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.